Nieuwsbrief:
Mijn E-mailadres :
 


Paar kopjes koffie per dag beschermen de hersenen tegen veroudering (Eur J Clin Nutr. 2006 Aug 16) Oudere mannen van zestig tot tachtig jaar verouderen mentaal minder snel als ze een paar koppen koffie per dag drinken. Dat ontdekten onderzoekers van RIVM en Wageningen Universiteit toen ze zeshonderd oudere mannen psychologisch testten, tien jaar volgden, en vervolgens nog eens testten.


De figuur hierlangs vergelijkt de mannen in het experiment die geen koffie dronken met de mannen die wel koffie dronken. De laatste categorie ging minder achteruit op de tests.
De onderzoekers hebben niet bestudeerd welke stof in koffie het effect veroorzaakt. Ze speculeren dat de cafeine in de koffie een factor is. Cafeine blokkeert de adenosine A2a-receptor in de hersenen, en verhoogt zo de afgifte van acetylcholine. Acetylcholine beschermt hersencellen tegen de beta-amyloide eiwitplacques die zich opbouwen tijdens het verouderingsproces.


Andere mogelijke actieve stoffen in koffie zijn magnesium en fenolen. Het belangrijkste fenol in koffie is cholorogeenzuur.
Volgens de gegevens van de onderzoekers is het effect optimaal bij een inname van drie koppen koffie per dag. Bij een hogere inname ebt wordt het wat minder, zoals je hierboven ziet. Of dat komt door de overmaat aan koffie is nog maar de vraag. Uit de studie blijkt dat in de groep van de allergrootste koffiedrinkers ook meer rokers en meer drinkers zitten.