Nieuwsbrief:
Mijn E-mailadres :
 


Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer (Ann Intern Med. 2008 Jun 17;148(12):904-14.) Terwijl je dit leest zit je al aan je zevende kop koffie van deze dag. Of is het je achtste? Je bent de tel kwijt. Kan niet gezond zijn, zoveel koffie - denk je bij jezelf.
Nou, dat valt reuze mee. Als je deze epidemiologische studie uit de koker van Frank Hu mag geloven. Volgens dat onderzoek vermindert een dagelijkse forse koffie-inname je kans op sterfte met enkele tientallen procenten.


De onderzoekers, verbonden aan het prestigieuze Harvard, analyseerden de gegevens van veertigduizend mannen en negentigduizend vrouwen, die ze respectievelijk achttien en 24 jaar hadden gevolgd. Dronken de mannen zes of meer koppen koffie per dag, dan was hun sterftekans twintig procent lager dan die van niet-koffiedrinkers. Bij vrouwen verminderde die inname de sterftekans met zeventien procent. Hoe meer koffie de mannen en vrouwen dronken, des te meer verminderde hun kans of sterfte.

Hieronder zie je het verband tussen koffie-inname en sterfte voor mannen. Je moet kijken naar de curve met het doorgetrokken lijntje.


 
 
De curve voor vrouwen was niet wezenlijk anders.
Het positieve effect van koffie kwam pas aan het licht toen de onderzoekers er rekening mee hielden dat ouderen en rokers meer koffie drinken. Omdat ouderen en rokers nu eenmaal een hogere sterftekans hebben, bleek koffie pas de levensverwachting te verlengen nadat de onderzoekers die factoren hadden weggepoetst.
De forse koffiedrinkers kregen per dag bijna negenhonderd milligram cafe´ne binnen. Dat had geen positieve en geen negatieve gezondheidseffecten, ontdekten de onderzoekers. Toen ze hun gegevens nader gingen uitpluizen ontdekten ze dat koffieconsumptie in de eerste plaats de kans op dodelijke hart- en vaatziekten verminderde. Daarnaast beschermde koffie ook tegen diabetes-2 en levercirrose en -kanker.
Die effecten waren fors. Het drinken van zes of meer koppen koffie per dag verminderde de kans op dood door diabetes-2 of leveraandoeningen met respectievelijk 43 en 65 procent. Omdat die doodsoorzaken niet zo belangrijk zijn als dood door hart- en vaatziekten zetten ze echter niet zo verschrikkelijk veel zoden aan de dijk.
Wat diabetes aangaat zijn de beschermende stoffen in koffie magnesium, cholorogeenzuur, trigonelline en quinides, vermoeden de Harvardianen. Die componenten verhogen in de cellen de gevoeligheid voor insuline. Fenolen in koffie, zoals nogmaal cholorogeenzuur, ferulazuur en p-coumaric acid beschermen waarschijnlijk hart- en bloedvaten. Ze remmen de vorming van bloedstolsels en voorkomen dat het 'slechte cholesterol' LDL roest en bloedvaten beschadigt.
In steeds meer epidemiologische studies komt koffie positief naar voren. Koffieconsumptie werkt volgens die onderzoekers niet alleen levensverlengend, maar vertraagt ook het tempo van mentale veroudering en verkleint de kans op de ziekte van Parkinson.