Nieuwsbrief:
Mijn E-mailadres :
 


Koffie en Sport

Koffie heeft een positief effect op sportprestaties. Cafe´ne draagt bij aan het fysieke vermogen en vergroot het uithoudingsvermogen. Bovendien heeft koffie geen nadelig effect op de vochtbalans, ook niet van sporters.

Meer over koffie en ... sport

Cafe´ne heeft een positief effect op het uithoudingsvermogen. Zo blijkt uit onderzoek onder wedstrijdzwemmers (MacIntosh, 1995), wielrenners (Pasman, 1995) en tennisspeelsters (Ferrauti, 1997).

Sporters wordt vaak geadviseerd geen cafe´nehoudende dranken te gebruiken vanwege een mogelijk negatief effect op de vochthuishouding. Uit een analyse van wetenschappelijke publicaties over de afgelopen 30 jaar, van de fysiologische effecten van cafe´ne op vochtbalans en prestatievermogen, blijkt dit advies onterecht. De vochtbalans van wedstrijdsporters en recreanten wordt niet be´nvloed door het drinken van cafe´nehoudende dranken. Cafe´neconsumptie veroorzaakt een verwaarloosbaar klein diuretisch effect, vergelijkbaar met water. Er is geen aantoonbaar bewijs dat dit van negatieve invloed is op het prestatievermogen (Armstrong, 2002). Recent onderzoek van Armstrong wijst tevens uit dat cafe´ne niet als een diureticum werkt (Armstrong, 2005).

Al eerder is in onderzoek aangetoond dat het drinken van cafe´nehoudende dranken, voorafgaand aan het sporten, geen invloed heeft op de vochthuishouding bij duursporters. Na afloop, tijdens rust, was evenwel een licht diuretisch effect waarneembaar (Wemple, 1997). Een studie naar de effecten van cafe´ne op het uithoudingsvermogen nam geen verschil waar in de hoeveelheid urine. Dit onderzoek vergeleek verschillende dranken met en zonder cafe´ne, cafe´ne capsules en placebo capsules (Graham, 1998).

Cafe´ne stimuleert het vrijkomen van energie uit vetten die in het lichaam zijn opgeslagen (Kovacs, 2002). Bovendien verhoogt cafe´ne de bloedspiegel van bepaalde hormonen (waaronder adrenaline) en doet het de spierspanning toenemen. Een ander effect dat de sportprestaties kan bevorderen, is de invloed van cafe´ne op de ademhaling. Cafe´ne stimuleert de ademhaling met als gevolg dat de capaciteit van het longvolume beter benut wordt (Bara, 2000). Wedstrijdsporters waken echter voor gebruik van te grote hoeveelheden cafe´ne (Kovacs, 2002). Cafe´ne kwam tot 2004 voor op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch ComitÚ (IOC). Maximaal toegestaan was 12 microgram cafe´ne per milliliter urine; deze concentratie werd bereikt door het drinken van ongeveer 8 koppen koffie kort voor de wedstrijd. Sporters die drankjes dronken met hogere cafe´neconcentraties liepen sneller het risico om boven de dopinggrens uit te komen (Kovacs, 2002).

Cafe´ne staat sinds januari 2004 niet meer op de dopinglijst !

Speciaal voor sportmensen, is er Donckers Koffie "Espresso Sport Boost"; een krachtige, smaakvolle koffieblend voor wie houdt van een stevige, pittige kop koffie die zorgt voor een extra boost!

Donckers Koffie Espresso Sport Boost
 
Ideaal voor elke sportinspanning!