Nieuwsbrief:
geschiedenis koffie espresso succes
Mijn E-mailadres :
geschiedenis koffie espresso succes
geschiedenis koffie espresso succes
 


Als geen ander kent koffie een zeer lange geschiedenis, die ergens tussen het jaar 575 en 850 begint. Vermoedelijk werden de eerste koffiezaden door inheemse stammen uit Kenia en EthiopiŽ meegenomen op hun reis naar ArabiŽ. Toch menen andere kenners dat de geschiedenis van koffie een heel ander begin kent. Zij geloven stellig dat Arabische soefiís, een mystieke islamitische sekte, de koffiezaden mee terugnamen van hun invallen uit EthiopiŽ. Uit diverse geschriften weet men dat de soefi grootmeester Ali ben Omar al Shadili hiervoor verantwoordelijk was. De Arabier Al Shadili vestigde een klooster in de Jemenitische havenstad Mokka (Al Mokha), waarna hij bekend raakte met koffie en dit later meenam naar ArabiŽ. Opvallend was dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid scheen te verdrijven, maar ook heerlijk smaakte.

Over het ontstaan van koffie is door de jaren heen heel wat discussie ontstaan, maar dat geldt evenzeer voor de eerste toepassing ervan. Geweten uit geschriften van Europese ontdekkingsreizigers en botanici, blijkt dat de EthiopiŽrs in die tijd al op rauwe koffiebonen kauwden. De koffiebonen werden ook toen al gemalen, hoewel men in plaats van het te mengen met water er simpelweg dierlijk vet aan toevoegde. Hiervan werden vervolgens balletjes gemaakt, die als energiebron tijdens verre reizen konden dienen. Een andere toepassing was het maken van wijn uit het sap van koffiebessen, wijn die de benaming quahwah meekreeg, een naam die later ook gebruikt zou worden voor de koffiedrank zoals we die nu kennen.

Aanvankelijk werd koffie gebruikt als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies, waar het voor de meest vreemde kwaaltjes (van nierstenen tot jicht) voorgeschreven werd.
 
 

Toch is de geschiedenis van koffie hiermee nog niet op zijn eind. Nadat het koffiedrinken gemeengoed werd in ArabiŽ, verspreidde koffie zich naar landen als Egypte, SyriŽ, PerziŽ en Turkije. In Europa kreeg men pas tegen het eind van de 16e eeuw lucht van koffie. De Venetianen waren de eersten die starten met de handel in koffie met de Arabieren, waarna ook de Nederlanders al snel brood in de koffiehandel zagen. Een Nederlandse koopman slaagde erin om een koffieplant uit Mekka te stelen, en hiermee te experimenteren op de Oost-Indische kolonie Java. Al snel werden koffieplantages opgezet op Sumatra, Timor, Bali en Celebes. Toch kwam de echte Europese doorbraak van koffie pas in 1715, toen de Amserdamse burgemeester een koffieplant schonk aan Lodewijk XIV. En dat maakte van Frankrijk in die periode meteen de grootste koffieproducent en Ėverbruiker.

In de jaren daarna raakte koffie wijdverspreid over vele gebieden in de wereld, en dat had de warme drank voornamelijk te danken aan kolonisten en missionarissen, de voornaamste verspreiders van koffie in die tijd. Er werden vele koffiehuizen opgericht, waar vooral de elite genoot van de lekkere drank. Langzaam aan werd koffie steeds belangrijker, tot op de dag van vandaag waar koffie op petroleum na tot de belangrijkste handelsproducten ter wereld geworden is.